Agitator_Kastanj_2023_1945_Vinkel_Final

Agitator im Kastanienfass feiert ein Comeback

Av Axel Aflodal på The Spirits/Whisky News

Der erfolgreiche Whisky von Agitator ist in einem neuen Format zurück. Während der letzten beiden Veröffentlichungen war Argument: Chestnut in Rekordtempo ausverkauft. Jetzt ist das temporäre Produkt zum dritten Mal zurück, diesmal mit einem Alkoholgehalt von 50 %.

 Nya släpp    Lagring på kastanjefat är ovanligt och till och med olagligt i Skottland sedan 1988, men hos den svenska marknadsledaren Agitator är det en riktig fan-favorit. Argument: Kastanj lagras först på bourbonfat och sedan på kastanjefat.

– Smaken blir komplex när man blandar två olika träslag, precis som vi vill ha det. Torkad frukt och läder gifter sig med toner av vanilj och honung medan det i bakgrunden döljer sig en lätt rökighet, säger Oskar Bruno, destillerichef på Agitator.

Kastanj är ett mer poröst träslag än ek och är därför svårare att göra täta fat av, förklarar Oskar Bruno:

– När man väl fått fatet tätt mognar innehållet mycket snabbare och tar till sig smaken från fatet på ett fantastiskt sätt. Faten är också generellt sett mindre än traditionella ekfat, vilket gör att drycken har mer träkontakt.

Argument: Kastanj har lanserats i Systembolagets tillfälliga sortiment två gånger tidigare, år 2021 och 2022, och då har de drygt 7000 flaskorna sålt slut i rekordfart.

Alkoholhalten har skruvats upp i den nya tappningen som släpps den 10 november. Även i år räknar man med högt tryck. Totalt kommer 2 400 flaskor till försäljning denna gång, meddelar Oskar Bruno:

– Kastanjen har varit en tillfällig produkt på Systembolaget, men för oss har den blivit en signaturprodukt. Dels för att den är så omtyckt men också för att den förkroppsligar det vi är; nytänkande och utmanande men samtidigt trygga och grundade.

• Agitator Argument: Kastanj 50% | SB-nr 41458, 599 kr