Agitator_Kastanj_2023_1945_Vinkel_Final copy 2

Fransk kulinarisk guide hyllar Agitators whisky

Av Axel Aflodal på The Spirits/Whisky News

Svenska whiskymakaren Agitator har fått två guld i 1001 Dégustations, den stora franska guiden för vin och sprit. Bägge flaggskeppsprodukterna Agitator Single Malt och Agitator Blended Whisky belönades med guldmedaljer av guidens domare.

Svenska whiskymakaren Agitator vinner guld i franska dryckestävlingen 1001 Degustations

Äldst & Dyrast & Bäst Än en gång har normbrytande Agitator prisats för sin utmärkta whisky. Tidigare i höst var det brittiska hovleverantören Berry Bros & Rudd som hyllade den svenska marknadsledaren.

Nu kommer hyllningarna från Frankrike. I tävlingen 1001 Dégustations har Agitator vunnit guld för både Single Malt och Blended Whisky.

1001 Degustations skapades 1987 för att hjälpa vinälskare och gourmander som söker information och guidning. Den har etablerats som en inflytelserik röst tack vare sin oberoende panel av domare och tydliga smakbeskrivningar.

– Franska mat- och dryckesguider brukar inte ha fel och vi tycker förstås juryn har gjort ett bra val den här gången också, säger Oskar Bruno, destillerichef på Agitator Whiskymakare.

Agitator Blended Whisky är sedan tidigare i år Sveriges mest sålda svenska whisky. I höstas började både den och Single Malt-utgåvan att säljas i utvalda franska butiker.

– Vi har tagit fram de här smakerna för att de ska vara lika utmanande mot det konventionella som de är tilltalande för en bred målgrupp, berättar Oskar Bruno. Att få guld i Frankrike är ett fint kvitto på att vi lyckats med både och.

Agitator Single Malt och Agitator Blended Whisky finns i Systembolagets fasta sortiment sedan 2021 respektive 2022.